Министерот Манчевски на средба со амбасадорката на ОБСЕ

Скопје, 05 април 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, денеска оствари работна средба со амбасадорката на ОБСЕ, Нина Суомалаинен, по повод завршувањето на нејзиниот мандат и нејзиното заминување.

Манчевски: Промените во Законот за АВМУ ќе придонесат за професионализација на Агенцијата

Скопје, 04 април 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски се обрати на промоцијата на завршниот извештај за работата на АВМУ и АЕК.

 

Како што истакна министерот Манчевски, вклученоста на граѓанските организации во мониторинг на работата на овие две регулаторни тела е од особено значење затоа што станува збор за различен пристап, од начинот на кој што работат владините институции.

Манчевски: Државата активно работи на зголемување на сајбер безбедноста

Скопје, 02 април 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, ја отвори работилницата за „Национална рамка и стратегија за сајбер безбедност и функционирање на национален CERT/CSIRT“.

 

Манчевски: МИОА реализира ИКТ проекти за да ги задржи младите во Македонија

Скопје, 30 март 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, се обрати на настанот по повод седум години од основањето на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство. На настанот беа доделени и дипломи на најдобрите студенти, дипломци и постдипломци.

 

Манчевски: За првпат бројот на вработени во јавниот сектор се намалува

Скопје, 30 март 2018 година

Министерството за информатичко општество и администрација, денеска го објави Извештајот за вработени во јавниот сектор за 2017та година. Податоците во Извештајот се резултат на вкрстена анализа на податоците од Министерство за финансии, Агенција за вработување, МИОА и Фонд за здравствено осигурување.

Манчевски: Во соработка со бизнис заедницата ќе работиме на подобрување на условите за е-трговија во Македонија

Скопје, 29 март 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, на денешната прес конференцијата на првата Асоцијација за е-трговија во Македонија, се осврна на заложбите на Владата за обезбедување на услови за зголемување на е-трговијата во Македонија.

 

МИОА со одговор на пресот на Народниот правобранител Мемети

Скопје, 29 март 2018 година

Министерството за информатичко општество и администрација се согласува со насоките на Народниот правобранител Иџет Мемети, дека се потребни конкретни промени во јавната администрација.

Манчевски се обрати на 12-то редовно годишно собрание на МАСИТ

Скопје, 29 март 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски денеска се обрати на дванаесеттото редовно годишно собрание на Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ).

 

Во својот говор, министерот Манчевски посочи дека во ерата на дигитализација на сите процеси, партнерството помеѓу државата, бизнисите и граѓанскиот сектор е клучна, при што во тој контекст потребни се суштински промени во начинот на работа, потребни се промени во животните навики и треба што побрзо да се адаптираме на тие промени.

Манчевски: Вработените по Рамковен договор ќе бидат распределени на соодветни работни места во институциите од јавниот сектор

Скопје, 28 март 2018 година

Наследениот проблем со 1.600 вработени согласно Рамковниот договор, конечно е надминат. Ова го најави на брифингот за медиуми, министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, заедно со вицепремиерот Хазби Лика.

Прв состанок на Секторската работна група за дигитално поврзување

Скопје, 28 март 2018 година

Секторската работна група за дигитално поврзување, со која претседаваше министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, денес го одржа својот прв состанок.

 

Целта на состанокот, на кој присуствуваа претставници на државните институции, ИКТ секторот, граѓански здруженија и организации, беше запознавање со целите, роковите, приоритетните проекти и начинот на работење, како и изготвување на куса индикативна листа на проекти за дигитално поврзување.

Министерот Манчевски во разговори со Google, Microsoft, Cisco и IBM за потенцијални инвестиции во Македонија

Софија, 27 март 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, во рамки на меѓународната конференција на тема: „ИТ Хаб Конект 2018 – Иновации, Регулатива, Инвестиции“, што се одржува во Софија, оствари повеќе средби со претставници на светски ИКТ компании, за потенцијални инвестиции во Македонија.

Syndicate content