Демант од министерот за информатичко општество Иво Ивановски за учество на конференција за е-Стратегија
Скопје, 14 август 2009

Министерот Иво Ивановски остро го демантира  публикувањето на веста за негово присуство на конференција за е-Стратегија организирана од страна на фирмата “Британски Изведувачи”. Заради непрофесионалниот пристап на компанијата, која со злоупотребата на неговото име преку неавторизирано објавување на негово учество во конференција ги прекрши важечки законски прописи,  министерот ќе биде приморан да преземе корективни мерки со цел сторителите на оваа злоупотреба да преземат одговорност за преземените недозволени дејствија.

Министерот Ивановски ја посети компјутерската фирма „Еин Софт“
Скопје, 14 август 2009

Министерот за информатичко општество Иво Ивановски денеска ја посети компјутерската фирма „Еин Софт“ која го изработува системот за електронско раководење со документи на сите министерства во Република Македонија.


Средба на заменик министерот Секуловска со ректорот Самакоски во канцеларијата на Универзитетот за ИТ во Охрид

Охрид, 13 август 2009

На петте факултети на Универзитетот за информатичка технологија во Охрид во првата година ќе бидат запишани 125 студенти од Македонија. Бројот на странските студенти не е ограничен. Универзитетот ќе се наоѓа во поранешниот Дом на АРМ каде е во тек реновирањето и адаптирањето на просториите, кое според заменик-министерот за информатичко општество д-р Мирјана Секуловска треба да биде навреме завршено до почетокот на академската година.

Заменик министерот за информатичко општество д-р Мирјана Секуловска во посета на бесплатниот Интернет клуб во Охрид
Охрид, 11 август 2009

Денес заменик министерот за информатичко општество д-р Мирјана Секуловска беше во посета на охридскиот бесплатен Интернет клуб и имаше средба со вработените во клубот и со посетителите.

Информатичките проекти во Македонија позитивно оценети во САД
Скопје, 09 август 2009

Пациентите во Македонија до крајот на 2011 година наместо здравствени книшки ќе имаат електронка картичка со сите податоци за здравствената состојба. Ќе биде во функција и електронски информативен систем кој ќе ги поврзе примарното, секундарното и терцијарното здравство, аптеките и Фондот за здравствено осигурување и ќе се следат приходите расходите во здравствените институции.

Министерот Ивановски ја посети локацијата на интернет-киоск во Долно Лисиче

Скопје, 08 август 2009

Министерот за информатичко општество м-р Иво Ивановски денеска го посети подрачното основно училиште „Гоце Делчев“ во скопското село Долно Лисиче, каде што ќе биде поставен интернет-киоск, со кој жителите четири години ќе имаат бесплатен безжичен интернет пристап.

Прес на министерството за информатичко општество по повод една година Влада
Скопје, 31 јули 2009

По повод една година Влада, денеска во 12 часот се одржа прес конференција во просториите на министерството за информатичко општество. Пресот го одржа заменик министерот за информатичко општество, Д-р Мирјана Секуловска.Информатичарите се задоволни од одлуката на Брисел за укинување на визите за Македонија
Скопје, 22 јули 2009

Со визната либерализација македонските бизнисмени достоинствено ќе патуваат и ќе ги претставуваат своите компании во Европската унија, заклучија претставниците од стопанските комори и од универзитетите во Македонија од ИКТ-секторот на денешната средба со министерот за информатичко општество м-р Иво Ивановски.

Презентиран системот за електронски формулари
Скопје, 17 јули 2009
Министерството за информатичко општество започна со имплементација на систем за електронски формулари, кој ќе овозможи дел од услугите на седум државни институции да бидат достапни за граѓаните и правните лица и во електронска форма преку интернет. Како што информира на денешната прес-конференција ресорниот министер Иво Ивановски, проектот е во согласност со владината програма за континуирана инвестиција во информатичко-комуникациските технологии, а во насока на имплементација на проекти поврзани со Е-влада за 2009 година.
Автоматизација на државната администрација преку интегриран електронски систем за управување со документи
Скопје, 05 јули 2009

Државните службеници во 21 државна институција преку унифициран систем електронски ќе ги креираат и управуваат сите видови документи, со што ќе се намалат времето и трошоците за работа и ќе се подобри ефикасноста на институциите. Такви резултати треба да даде примената на интегрираниот е-владин систем за управување со документи, со вредност од 48 милиони денари, што го презентира денеска на прес-конференција министерот за информатичко општество м-р Иво Ивановски.

Министерството за информатичко општество и УСАИД ќе ја интензивираат соработката за проектот е-влада

Скопје, 02 јули 2009

Министерството за информатичко општество и УСАИД ќе ја интензивираат досегашната соработка. Тоа го официјализираа и со денешното потпишување Меморандум за разбирање чија цел е создавање услови за ефикасно спроведување на проектот е-влада и развој на електронските комуникации воопшто.

Syndicate content