Прес на заменик министерот за информатичко општество, д-р Мирјана Секуловска

Скопје, 26 јуни 2009

ПОЧИТУВАНИ,

претставници на медиумите, благодариме за Вашето присуство на денешниов прес во врска со Предлог – Законот за електронско управување.

На почеток ќе изнесам кратка хронологија на активности, со цел да дојдеме до Предлог – Законот за електронско управување.

Интероперабилност за ефикасно работење на администрацијата
Скопје, 05 јуни 2009

Интервју на Заменик министерот за информатичко општество Д-р Мирјана Секуловска за "Форум " "Интероперабилност за ефикасно работење на администрацијата "

Во Охрид Трета регионална конференција за управување со информатичката технологија
Охрид, 27 мај 2009

Во Охрид денеска беше отворена Третата регионална конференција од областа на управувањето со информатичката технологија (итСМФ), на која учествуваат 50-тина експерти по информатичката технологија од земјите од регионот, повеќе други европски држави и од САД.

Министерот м-р Иво Ивановски член на глобалната ИКТ алијанса- Интегрален текст од прес-конференцијата на министерот
Скопје, 25 мај 2009

Почитувани претставници на медиумите
Македонија доби свој претставник во управувачкиот комитет на глобалната алијанса за ИКТ и развој при Обединетите Нации!!!
Дозволете ми на кратко да ви образложам што е Глобалната Алијанса и како функционира.

Одржана јавна расправа за предлог Законот за електронско управување
Скопје, 21 мај 2009

Заменик министерот за информатичко општество проф. д-р Мирјана Секуловска и работната група за проектот Интероперабилност на регистрите и базите на податоци во државните институции одржаа јавна расправа во Владата на Република Македонија за предлог Законот за електронско управување.

Министерот Иво Ивановски во посета на Република Чешка
Скопје, 13 мај 2009

Утре, 14.05.2009 во Прага, Република Чешка, голем број на владини министри, регулатори, генерални директори од голем број Европски земји ќе земат учество на настанот на кој ќе се дискутира за развој на е- стратегии.

Државата ќе субвенционира поставување мрежа за безжичен интернет на 680 локации во руралните средини
Скопје, 05 мај 2009

Државата ќе спроведе проект со кој на 680 локации во руралните средини ќе биде поставена инфраструктура за пренос на безжичен интернет. На утврдените ви - фи точки ќе се постави по еден интернет киоск со по еден компјутер и безжична антена, со дострел од 100 до 150 метри, а жителите на селата ќе можат во наредните четири години да користат бесплатен интернет.

Службена посета на министерот Иво Ивановски на Република Хрватска
Загреб, 24 април 2009

Делегација предводена од Министерот за информатичко општество, м-р Иво Ивановски на 24.04.2009 година оствари еднодневна официјална посета на Загреб, Република Хрватска. На истата беа остварени средби со  министерот за образование наука и спорт, проф. Д-р Драган Приморац, со државниот секретар во министерство за финансии Ивана Малетиќ и со државниот секретар во  средишниот државен уред за е- Хрватска, Игор Лучиќ.


Нов поход за заштита на јазикот
Скопје, 18 април 2009

Тим од петнаесетина стручни лица од наши научни и образовни институции ќе изработи прв лексикон со македонски преводи на сите зборови од компјутерската и информатичката терминологија, а на граѓаните ќе им се препорача да го користат.

Најавен проект за поголема употреба на македонски зборови од ИКТ технологијата
Скопје, 09 април 2009

Преку нов проект „Користи македонески зборови“ Министерството за информатичко општество ќе спроведе активности за поголема употреба на македонски зборови од областа на информатичката технологија во секојдневната комуникација и на македонски кирилични фонтови во работењето со компјутер. Преоктот, што го најави денеска министерот за информатичко општетсво Иво Ивановски, опфаќа две мерки. Со првата се предвидени активности за изработка на лексикон на зборови од ИКТ, а со втората изработка на македонски кирилични фонтови.

Во ТЦ „Лептокарија“ промовирани два проекта од информатичката технологија
Скопје, 01 април 2009

Mинистерот за информатичко општество Иво Ивановски, вицепремиерот Зоран Ставрески и в.д. градоначалникот на општина Карпош Сашо Димиќ во Трговскиот центар „Лептокарија“ денеска промовираа два проектa од информатичката технологија.  

Syndicate content