Заменик министерот за информатичко општество д-р Мирјана Секуловска на значајни ИКТ средби во Софија, Р. Бугарија

Софија, 30-31 март 2009

Заменик министерот за информатичко општество д-р Мирјана Секуловска, со делегација од Министерството за информатичко општество - МИО, во својата дводневна работна посета во Софија, оствари многу значајни ИКТ средби во државните институции за информатички технологии и телекомуникации на Р. Бугарија.

Промовиран системот СУПЕР КОМПЈУТЕР во државната администрација
Скопје, 27 март 2009

Министерот за информатичко општество Иво Ивановски денеска го пушти во употреба системот Супер компјутер во државната администрација. На промоцијата беа презентирани способностите и целите за користење на системот набавен од Министерството за информатичко општество на јавен повик.

Презентирани обуките за оперативниот систем ЕДУБУНТУ во средното училиште „Лазар Танев“
Скопје, 26 март 2009

Во средното училиште „Лазар Танев“ денеска беа презентирани обуките за оперативниот систем ЕДУБУНТУ, кои почнаа минатото лето, а ги поминаа околу 200 професори по информатика. Софтверот поседува голем број отворени апликации кои може да се преземат од интернет и да се применуваат во наставата. Тој се користи во модерните образовни центри во Европа и во САД.

Пуштен во работа новиот Информационен систем за гранично управување
Скопје, 26 март 2009

Доколку инсталирањето на видео надзорот и формирањето на Дежурниот Центар за Состојби беа очите и ушите, тогаш Информациониот систем е крвотокот на Националниот координативен центар за гранично управување. Истиот треба да ги храни со информации сите институции задолжени за контрола и проток на патници и стоки преку државните граници. Сето тоа треба да вроди со значително скусување на времето за влез и излез од земјава, како и целокупната гранична контрола и процедура.

Заманик министерот за информатичко општество д-р Мирјана Секуловска во еднодневна посета на Република Словенија
Љубљана, 26 март 2009

Во рамки на билатералната соработка меѓу Република Словенија и Република Македонија, денес заменик министерот за информатичко општество Секуловска се наоѓа во работна посета на министерството за јавна администрација на Р. Словенија и во посета на Јавната установа ARNES.

 

Прв состанок на Националниот совет за информатичко општество

Скопје, 18 март 2009

Новоформираниот Национален совет за информатичко општество, кој има цел унапредување на состојбите во Македонија во оваа сфера, денеска ја одржа својата прва конститутивна седница.

Учество на министерот Ивановски на 10-тата јубилејна Конференција за електронско управување

Софија, Р. Бугарија, 11 март 2009

На 11 и 12 март 2009 година, во Софија се одржа 10-тата јубилејна Конференција за електронско управување, во организација на ICT Мedia, Министерство за државна администрација и технологии и информации на Република Бугарија.ИКТ пазарот во Македонија лани порасна за 63 проценти

Скопје, 09 март 2009

Пазарот на информатичко-комуникациските технологии во Македонија минатата година пораснал за 63 проценти. За можноста таквиот тренд да продолжи и годинава, и покрај глобалната економска криза, денеска разговараа министерот за информатичко општество м-р Иво Ивановски и претставници на ИКТ компаниите во земјава.

Заменик министерот за информатичко општество д-р Мирјана Секуловска во дводневна работна посета во Естонија

Талин, 05 март 2009

Заменик министерот Секуловска заедно со претставници од другите министерства и државни институции на Република Македонија, во текот на вчерашниот и денешниот ден се наоѓаат во работна посета во Република Естонија.
За време на посетата реализирани се значајни работни средби со претставници на Државниот центар за информатика, Центарот на регистри и информациски системи на Естонија, Естонскиот е-влада демо центар, Министерсвото за правда, Министерството за внатрешни работи.

Службена посета на министертот за информатичко општество, м-р Иво Ивановски на Словенија

Љубљана, 26 февруари 2009

Министерот за информатичко општество м-р Иво Ивановски на 26.02.2009 (четврток) за време на службената посета на Словенија, имаше деловна вечера со Министерот за јавна управа на Словенија, г-ѓа Ирма Павлинич Кребс. На вечерата беа присутни и државниот секретар од Министерството за јавна управа д-р Бранко Лобникар и државниот секретар од Министерството за високо образование д-р Јозеф Гиоркос.

Отворена работилница на тема: Проекти е-влада во Македонија и најдобри ЕУ практики ( искуство од Словенија )

Скопје, 20 февруари 2009

Заменик министерот за информатичко општество, д-р Мирјана Секуловска, денес во 9:00 часот, во хотелот Арка ја отвори работилницата организирана од Секретаријатот за европски прашања во рамките на ГОФРЕ проектот компонента 5: ИТ рамка за поддршка на НПАА и процесот на европска интеграција поддржан од Британската амбасада.

Syndicate content