Македонска делегација на саемот ЦИФИТ во НР Кина

Хиамен, НР Кина, 9 Септември 2008

Македонска делегација предводена од министерот за информатичико општество М-р Иво Ивановски присуствува на 12-тиот саем за инвестиции и трговија ЦИФИТ, што се одржува во Хиамен, Народна Република Кина. 
Станува збор за еден од најголемите собири по број на учесници што се одржуваат во Азија и во светот. Оваа година саемот го посетија 96 министри и вицепремиери. Во состав на македонската делегацијата се и претставници од Агенцијата за странски инвестиции предводена од директорот Виктор Мизо, соопшти владината прес-служба.Министерот Ивановски имаше билатерална средба со заменикот министер за економија на НР Кина, Ма Хиунхонг. Кинескиот заменик министер изрази задоволство од присуството на македонската делегација на ЦИФИТ, како и од поддршката која македонската Влада ја дава на компании од НР Кина кои инвестираа во Македонија. Хиунхонг изразил благодарност за учеството на македонските спортисти на Олимписките и Параолимписките игри во Пекинг.


- Министерот Ивановски упати честитки за досега најспектакуларните Олимписки игри. Ивановски ги потврди ставовите и можностите на Владата на Република Македонија за привлекување странски директни инвестиции и побара од министерот Хиунхонг да даде придонес во промовирање на Македонија како земја која нуди најповолни бенефиции во автомобилската индустрија, како и во информационо-комуникациските технолошки индустрии во на Источна Европа, се неведува во соопштението.За време на посетата, македонската делегација имала повеќе средби со потенцијални инвеститори кои изразиле интерес за инвестирање во Источна Европа и најавиле посета на Македонија до крајот на годинава.