Ивановски на роуд шоу во Израел

Израел, 30 декември 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, од 26 до 30 декември 2014 година, беше во работна посета на Израел. Тој оствари средби и разговори со најголемите ИТ компании во оваа земја, како и со претставници на компании од областа на истражувањето и развојот. Во рамките на владините роуд шоу активности, министерот Ивановски ги претстави можностите што ги нуди Република Македонија за привлекување на странски инвестиции.

ЕНЕР надграден со нов дизајн и современи модули

Скопје, 25 декември 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, на прес-конференција денеска ги презентираше новините и надградбата на Единствениот Национален Електронски Регистар на прописи, односно веб порталот ЕНЕР.

Завршна конференција за проектот „Поддршка за реформите во јавната администрација„

Скопје, 18 декември 2014 година

По повод затворањето на проектот „Поддршка за реформите во јавната администрација„ кој е поддржан од Британската Амбасада во Република Македонија, денес се одржа завршната конференција на која се обратија министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и амбасадорот на Обединетото Кралство, Чарлс Гарет.

Студиска посета во Рим за планирање на вработувања во јавната администрација

Рим, 13 декември 2014 година

На 11 и 12 декември 2014 година, македонска владина делегација предводена од државниот секретар во Министерството за информатичко општество и администрација, Јахи Јахија, престојуваше во студиска посета за планирање на вработувања во јавната администрација во Рим, Италија.

Доделен Сертификатот за функционалност на информациски системи на Катастарот

Скопје, 11 декември 2014 година

На Агенцијата за катастар на недвижности на Република Македонија денеска и беше врачен Сертификатот за функционалност на информациските системи, со што стана петтата институција во земјата која се здоби со ваков сертификат.

Ивановски на десеттата меѓународна конференција е–Општество.мк

Скопје, 11 декември 2014 година

Во организација на фондацијата Метаморфозис денеска се одржува јубилејната десетта меѓународна конференција е-Општество.мк, која оваа година е на тема „Човекови права и интернет - Слобода на изразување, говор на омраза и приватност во дигиталниот свет“.

Доделени сертификати за државните службеници од француската школа ЕНА

Скопје, 10 декември 2014

Државниот секретар во Министерството за информатичко општество и администрација, Јахи Јахија и францускиот амбасадор во Република Македонија, Лоренс Оер, денеска ги доделија сертификатите на државни службеници кои ја посетуваа обуката на Високата школа за јавна администрација ЕНА од Франција. Станува збор за третата сесија од циклусот обуки кои ги спроведоа обучувачи од оваа реномирана француска школа, посветена на социјалниот дијалог во јавниот сектор.

Завршна конференција на Проектот на ЕУ за техничка помош на МИОА

Скопје, 9 декември 2014

На денешната Завршна конференција на проектот на ЕУ за Техничка помош на Министерството за информатичко општество и администрација и зајакнување на имплементацијата на Националниот систем координација на обуки, беа сублимирани резултатите и очекувањата од неговото спроведување и согледани позитивните страни од преземените активности.

Ивановски на практичната работилница Code App Level Up 2

Скопје, 9 декември 2014

Од 8 до 14 декември, во Скопје се одржува овогодишното издание на „Code App Level Up 2„, семинар и практична работилница, која има за цел да понуди квалитетни обуки од неколку области. Станува збор за настан на кој студенти ќе се обучуваат на полето на развојот и дизајнот на мобилни апликации, како и нивно претставување на пазарот.

Тркалезна маса за одлив на работна сила од ИКТ секторот

Скопје, 4 декември 2014 година

ИКТ комората при Сојузот на стопански комори на Македонија, денеска ја организираше тркалезната маса на тема „Одлив на работна сила од ИКТ секторот“, во рамките на која свое обраќање имаше министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски. Владиниот, приватниот и академскиот сектор бараат начини како да се намали и спречи заминувањето на ИКТ кадрите од Македонија во странство и за зголемување на бројoт на информатички кадри за потребите на приватниот сектор во земјата.

Прв национален форум за Отворено владино партнерство

Скопје, 26 ноември 2014 година

Во организација на Центарот за истражување и креирање на политики денеска се одржува Првиот национален форум за Отворено владино партнерство, на кој обраќање имаше министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски.

Формирана Македонската медиумска асоцијација (ММА)

Скопје, 25 ноември 2014 година

Петте национални телевизии Канал 5, Телма, Сител, Алсат М и Алфа, денеска ја формираа Македонската медиумска асоцијација (ММА), која е дел од Стопанската комора на Македонија.

ЈАВЕН ПОВИК за пријавување во Регистар на училишта и центри за странски јазици за спроведување обуки

Скопје, 20 ноември 2014 година

Врз основа на член 26-а став (1) алинеја 6 од Законот за организација и работа на органите на државната управа („Службен весник на Република Македонија“ бр. 58/2000; 44/2002; 82/2008; 167/2010 и 51/2011), Министерството за информатичко општество и администрација објавува

ЈАВЕН ПОВИК за пријавување во Регистар на компании од ИТ секторот за обуки за компјутерски програми

Скопје, 20 ноември 2014 година

Врз основа на член 26-а став (1) алинеја 3 од Законот за организација и работа на органите на државната управа („Службен весник на Република Македонија“ бр. 58/2000; 44/2002; 82/2008; 167/2010 и 51/2011), Министерството за информатичко општество и администрација објавува

Ивановски : Соработката со Мајкрософт нуди можности за вработување на младите луѓе

Скопје, 18 ноември 2014 година

Во наредните три години ќе се обучат двесте илјади студенти од Република Македонија за користење на најновите технологии што ќе им помогнат да бидат поконкуретни на пазарот на трудот. Ова го најави министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, во рамките на втората Мајкрософт конференција „Недела на јавниот сектор„ што се одржува во Скопје. Активноста е во рамките на програмата Youthspark на Мајкрософт Македонија.

Јавна расправа за работната верзија на Предлог-законот за општата управна постапка

Скопје, 17 ноември 2014 година

Во рамките на 12-та седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците при Собранието на Република Македонија, денеска се одржува Јавна расправа за работната верзија на Предлогот на законот за општата управна постапка.

Syndicate content