Доделени CAF сертификати за обучувачи

Скопје, 25 септември 2014 година

Министерството за информатичко општество и администрација во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Европскиот институт за јавна администрација ја спроведе втората CAF обука за обучувачи за државни службеници. По тој повод, денес беа доделени сертификати на учесниците за успешно завршување на CAF обуката за обучувачи наменета за државни службеници од Република Македонија.

Регионална конференција „Транспарентност на медиумската сопственост и спречување на медиумска концентрација„

Скопје, 25 септември 2014 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска, денес ја отвори регионалната конференција „Транспарентност на медиумската сопственост и спречување на медиумска концентрација„, која во организација на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги се одржува во Скопје.

Арсовска Томовска на светскиот Social Good Summit во Скопје

Скопје, 23 септември 2014 година

Скопје беше дел од светскиот Social Good Summit, кој се одржа во повеќе од 60 држави во светот. На македонската конференција говореа претставници на Обединетите Нации, на државни институции, како и активисти кои се активно вклучени во развојот на новите медиуми. Свое обраќање на тема „Нови технологии и нови медиуми за комуникација” имаше и заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска.

Google Street View во Македонија

Скопје, 22 септември 2014

Google објави дека од денес започнува со снимање на локациите низ Македонија, со цел подобрување на квалитетот на функцијата Street View во рамките на апликацијата Google Maps. Почнувајќи од 29 септември, во Скопје и Битола, како и во други поголеми градови во земјава, ќе бидат снимени тродимензионални фотографии, а наредната година истото ќе продолжи и во другите помали места. Планирано е да се покрие колку што е можно повеќе од патната мрежа, како и најинтересните места во земјата.

Арсовска Томовска на Startup Weekend во Скопје

Скопје, 22 септември 2014

Програмери, дизајнери, маркетинг експерти, продукт менаџери и стартап ентузијасти, изминатиот викенд ги споделија своите идеи, креираа производи и ги поставуваа основите на своите стартап компании, во рамките на Startup Weekend во Скопје.

Ивановски на состанок на Комисијата за широкопојасен интернет во Њујорк

Њујорк, 21 септември 2014

Mинистерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, ќе учествува на состанокот на Комисијата за широкопојасен интернет и дигитален развој, кој на 21 септември 2014 година, ќе се одржи во Њујорк.

Информатијада 2014 – можност за соработка меѓу ИТ студентите од регионот

Скопје, 18 септември 2014 година

На иницијатива на Студентскиот парламент при Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство, од 8 до 12 октомври оваа година во Охрид, ќе се одржи Информатијада 2014, како интернационално ИТ дружење.

Ивановски на отворањето на Факултетот за информатички и комуникациски технологии во Битола

Битола, 18 септември 2014 година

Новиот Факултет за информатички и комуникациски технологии (ФИКТ), денеска беше отворен во рамките на Универзитетот „Св. Климент Охридски„ во Битола. На свечениот академски час за новите студенти присуствуваше и министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски.

Ивановски потпиша Договор за соработка со Албанија и Меморандум за разбирање со ICANN

Скопје, 15 септември 2014 година

Договор за соработка во областа на информациско– комуникациските технологии денеска потпишаа министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и министерката за иновации и јавна администрација на Република Албанија, Милена Харито, на маргините на Регионалниот форум за интернет владеење 2014, кој се одржа во Скопје.

Регионален форум за интернет владеење 2014

Скопје, 15 септември 2014 година

Република Македонија е домаќин на Регионалниот форум за интернет владеење 2014, кој денес се одржува во Скопје во организација на Министерството за информатичко општество и администрација.

Јавна расправа за Предлог-законот за општа управна постапка

Скопје, 11 септември 2014

Министерството за информатичко општество и администрација денеска организираше Јавна расправа за Предлог-законот за општа управна постапка, на која претставници на институциите можеа да дискутираат за содржината на предложеното решение.

Министерот Ивановски на конференција во Охрид

Охрид, 10 септември 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денес се обрати на отварањето на шестата меѓународна конференција “ИКТ Иновации2014” која се одржува во Охрид.

Средба Ивановски-Стриклинг : Соработка и поддршка во интернет владеењето

Скопје, 8 септември 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денес оствари средба со заменик секретарот за комуникации и информации на Министерството за трговија на САД, Лоренс Е. Стриклинг.

 

Министерот Ивановски го претстави новиот Предлог - Закон за општа управна постапка

Скопје, 3 септември 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денес одржа прес конференција за новиот Предлог -Закон за општа управна постапка.

Владата на Република Македонија одлучи да го модернизира системот на управни постапки врз основа на потполно нова правна рамка, т.е. потполно нов Закон за општата управна постапка со кој од една страна ќе се зачуваат традиционалните вредности и добрите страни на сегашниот Закон, но исто така и ќе се отворат можности за примена на нови институти кои одговараат на современиот технолошки и општествен развој.

Прием по повод кандидатурата на Република Македонија за член во Советот на Меѓународната телекомуникациска унија

Истанбул, 2 септември 2014 година

Во рамки на учеството на 9-от Форум за интернет владеење кој се одржува во Истанбул, Турција, денес министерот за информатичко општество и администрација одржа прием и свечен работен ручек по повод промоција на кандидатурата на Република Македонија за член во Советот на Меѓународната телекомуникациска унија.

Министерот Ивановски на Форумот за интернет владеење во Истанбул

Истанбул, 2 септември 2014 година

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски, од 1 до 2 септември, 2014 година учествува на 9-от Форум за интернет владеење ( IGF), кој се одржува во Истанбул .

Syndicate content