Арсовска Томовска панелист на „Глобалниот самит на жени лидери 2017“

Скопје, 18 февруари 2017 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска учествуваше на вториот ден од „Глобалниот самит на жени лидери 2017“. Таа говореше на панелот „Лидери на дигиталната економија“, на тема: Иднината, во време на дигитализација и мобилност“.

Арсовска Томовска на „Глобалниот самит на жени лидери 2017“ во Скопје

Скопје, 17 февруари 2017 година

Истакнати жени лидери од пет континенти учествуваат на дводневниот „Глобален самит на жени лидери 2017“, кој во организација на Сојузот на стопански комори на Македонија и во соработка со Асоцијација на бизнис жени во Република Македонија, се одржува во Скопје.

Прес конференција на Заменик министерот Муцунски

Скопје, 17 февруари 2017 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски денеска ја презентираше одлуката на Владата на Република Македонија за максималниот износ на надоместокот за покривање на трошоците за производство на домашна документарна програма и на домашна играна програма за 2017 година, во износ од 31 милиони денари.

Арсовска Томовска на Светскиот самит за Отворено владино партнерство во Париз

Париз, 08 декември, 2016 година

Во рамките на четвртиот по ред ′Светски самит за Отворено владино партнерство 2016′ во Париз, Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска учествуваше на две панел-дискусиии насловени како: „Градење на доверба во Владите„ и ,, Одговорност и отчетност кон граѓаните преку јавните услуги,, како и на Министерската тркалезна маса посветена на имплементацијата на Отворена влада.

Арсовска Томовска во Брисел, на форумот: „Балкан - зацврстување на врските на патот кон Европската Унија“

Брисел, 07 декември, 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска учествуваше на редовниот годишен форум во Брисел, насловен како: „Балкан - зацврстување на врските на патот кон Европската Унија“, во организација на „Пријатели на Европа“ и Фондацијата „Конрад Аденауер“, со поддршка на Советот за регионална соработка.

Прес-конференција на Заменик Министерот Тимчо Муцунски

Скопје, 06 декември, 2016 година

На овие избори, како никогаш досега јавната администрација е главна цел на притисоци, закани и омаловажувања од партии, но и невладини организации чии политики се поклопуваат со дел од партиските.

 

Прва работилница за "Blockchain" технологија во регионот

Скопје, 29 ноември, 2016 година

Вчера и денеска, во организација на Фондацијата Телеком за Македонија, експерти од една од најголемите технолошки компании во светот, IBM, одржаа три работилници на тема “Blockchain” технологија. Ова се први работилници од ваков вид во регионот, истите се одржаа во Скопје и беа посетени од преку 100 учесници од македонските ИКТ компании, ИТ експерти вработени во јавните институции, како и професори, асистенти и студенти од ИКТ факултетите на државните универзитети.

Арсовска Томовска ја отвори работилницата ′DIGIT 2016′

Скопје, 28 ноември, 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска ја отвори третата по ред работилница DIGIT 2016 на тема: „Digit Web – Community Websites“, во организација на Студентскиот парламент на ФИНКИ.

Kонференција „ИКТ во агробизнисот“

Скопје, 23 ноември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска се обрати на отворањето на регионалната конференција „ИКТ во агробизнисот“, во организација на МАСИТ (Стопанска Комора за информатички и комуникациски технологии).

Проектот „Macedonian Education Network Project“ претставен на конференцијата „Smart city“ во Барселона

Барселона, 15 ноември 2016 година

По потпишувањето на Договорот за економска и техничка соработка во Рига, помеѓу Народна Република Кина и Владата на Република Македонија, официјално започна спроведувањето на проектот „Macedonian Education Network Project“.

Одржани воведните состаноци за проектите на МИОА од програмата ИПА 2012

Скопје, 11 ноември 2016 година

Министерката Марта Арсовска-Томовска и тим на Министерството денеска одржаа воведен состанок (kickoff) за проектот насловен како: "Supply of Equipment for the Continuation of the Interoperability within the Government Institutions". Целта на овој проект е проширување на системот за Интероперабилност со лиценци и опрема за позадинските системи на институциите вклучени во проектот. На состанокот кој се одржа во просториите на Министерството, присуствуваа и претставници на компанијата ,,NextSense". Меѓу другото беше разговарано за динамиката за спроведување на проектот, како и за запазување на сите процедури кон Европската Унија.

Арсовска Томовска се сретна со Потпретседателот на кинеската компанија „Bright Oceans Corporation“-BOCO

Скопје, 8.ноември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска оствари средба со г. Chu Yuxin од кинеската компанија Boco – „Bright Oceans Corporation“, која е во посета на Македонија со цел подобро запознавање со земјата и регионот и потенцијални можности за инвестирање. На средбата присуствуваше и директорот на Управата за електронско здравство Милан Аризанкоски кој го презентираше македонскиот ИТ систем за е-здравство.

Втор Форум за Отворено владино партнерство

Скопје, 2.ноември 2016 година

Заменик Министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски се обрати на Вториот форум за Отворено владино партнерство, насловен како: „Пет години Отворено владино партнерство: за ЕУ интеграции, одржлив развој и луѓето“. Целта на овој Форум, во организација на Центарот за истражување и креирање политики, е да ги дискутира досегашните постигнувања, но и предизвиците коишто претстојат.

НАЈАВА: Арсовска Томовска на Вториот форум за Отворено владино партнерство

Скопје, 1 ноември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска утре, 2. ноември 2016 година, ќе се обрати на Вториот форум за Отворено владино партнерство, во организација на Центарот за истражување и креирање политики.

Настанот ќе се одржи во хотел Континентал, Скопје, со почеток во 10:00 часот.

Прес конференција на Министерката Марта Арсовска Томовска

Скопје, 26.октомври 2016 година

Почитувани,

Со оглед на фактот што деновиве повторно тема на политички маркетинг се вработените во јавниот сектор, јас како министер надлежен за ресорот администрација, чувствувам законска но пред се морална обврска да се обратам до сите вработени во јавниот сектор, но и до целата македонска јавност и да ја објаснам законската процедура преку која е загарантирана заштитата на секој граѓанин, вклучително и на вработените во јавните институции. Ова го правам со цел да спречам понатамошно ширење на дезинформации и користење на оваа тема за политички маркетинг од страна на определени државни функционери, кои се закануваат со затвори и казни за вработените, без притоа да имаат барем елементарно познавање на законската регулатива поврзана со оваа материја.

Македонија 9-та во светот, на натпреварот ′Microsoft Office Specialist′ во САД

Скопје, 25. октомври 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска се обрати на настанот во организација на Certiadria, на кој беа сублимирани позитивните резултати од првиот Национален натпревар ′Microsoft Office Specialist′. Победникот од овој натпревар, 17 годишниот Марко Марковиќ ја претставуваше Македонија на Светското финале што се одржа во август во Орландо, САД, при што го освои високото 9-то место во Microsoft PowerPoint 2013, во конкуренција на 120 натпреварувачи од целиот свет.

Syndicate content