Министерот Ивановски додели 34 дипломи за ИТ банкарство

Тетово, 20 октомври 2010

Министерот за информатичко општество Иво Ивановски денеска на 34 студенти од Факултетот за современи науки и технологии од Универзитетот ЈИЕ им додели дипломи за завршена специјалистичка обука за ИТ-банкарство.

 

- Информатиката навлегува се подлабоко во секоја област така што современото банкарство бара соодветни кадри за секојдневното работење.

Обраќање на министерот на 8-ма СЕЕИТА – 7-ми ЈИЕ ИКТ Форум и 7-ми МАСИТ Отворени денови
Скопје, 14 октомври 2010

До 2012 година во Европа ќе се отворат два милиони нови работни позиции кои што ќе се занимаваат со широкопојасен интернет. На овој начин бруто домашниот производ во регионот ќе порасне за 610 милјарди евра. Ова се дел од економските предвидувањата на Европската комисија, кои беа соопштени на 8та годишна конференција на Македонската стопанска комора за информатичка технологија.Проект за имплементација на нови електронски содржини во образовниот систем
Штип, 13 октомври 2010

Министерството за информатичко општество преку Бирото за развој на образованието го реализира проектот за имплементација на нови електронски содржини во образовниот систем.

Станува збор за содржини, донација од Интел вредна 12 милиони долари, кои се користат во високо развиените западни земји.

Електронската размена ќе овозможи поголема ефикасност во државната управа
Скопје, 05 октомври 2010

Претставници на пет државни институции кои најчесто нудат услуги и документи за граѓаните и фирмите преку презентации и стручни предавања  од денеска на работилница ги унапредуваат знањата за придобивките од меѓусебната размена на е-документи.

Целта е да се воведе електронска размена на документи за матична евиденција, имотен лист, извозно увозна декларација и даночната пријава, како најчесто користени од вкупно 180 документи и 60 услуги кои ги нудат државните институции.

Заменик министерот д-р Мирјана Секуловска го промовираше Законот за Македонската академска истражувачка мрежа-МАРнет

Скопје, 23 септември 2010

Почитувани,


На ден 23.09.2010 год во просториите на Министерството за информатичко општество, заменик министерот, д-р Мирјана Секуловска одржа брифинг во врска со Закон за Македонска академска истражувачка мрежа-МАРнет.

Меморандум за соработка за практична настава во областа на информатичките и комуникациските технологии

Скопје, 16 септември 2010

Министерството за информатичко општество и петте државни универзитети во Македонија денеска потпишаа Меморандум за соработка за реализацијата на практичната настава. Таа со одлука на Министерството за образование и наука е задолжителна за студентите кои се запишале во 2010/2011 и треба да трае 30 дена во годината.

Значајни средби и размена на искуства на заменик министерот Секуловска на Меѓународната конференција во Бугарија
Варна, Бугарија, 15 септември 2010

На Меѓународната конференција за информатичка соработка и информатичка безбедост  2010 која се одржува во Варна, Република Бугарија, заменик министерот д-р Мирјана Секуловска покрај воведната панел-дискусија на првиот ден, учество зeде и во втората панел-дискусија која се одржува денес, 15 септември 2010 на Златните Песоци.

Заменик министерот д-р Мирјана Секуловска на Меѓународна конференција за информатичка соработка и информатичка безбедност 2010
Варна, Бугарија, 14 септември 2010

Почитувани,

 

Заменик министерот за информатичко општество, д-р Мирјана Секуловска,  од денес 14 септември 2010 година на покана од првиот заменик на претседателот на Комитетот за безбедност при Парламентот на Руската Федерација, господинот Гришанков Михаил Игнатевич, е во официјална посета на Варна, Република Бугарија,   каде присуствува на Меѓународната конференција за информатичка соработка и информатичка безбедност  2010.

Воведување на електронски содржини во образованието
Скопје, 19 август 2010

На последната седница на Владата на Република Македонија, Владата ја прифати Националната стратегија за развој на електронски содржини во образованието, која што беше поднесена од страна на Министерството за информатичко општество.

 

Бесплатни ИКТ обуки за невработени лица
Скопје, 28 јули 2010

Министерството за информатичко општество со преку 80 стипендии ќе му помага на приватниот сектор за доедукација на невработените граѓани со дообразување во информатичките и комуникациските сектори. Станува збор за пилот- проект на Министерството за информатичко општество, со цел да се зголеми бројот на ИТ-експерти во државата.

Започна имплементацијата на WI-FI проектот

Скопје, 17 јуни 2010

Имплементација на WI-FI проектот ќе обезбеди интернет пристап и чекор напред кон влезот во Европската Унија

Со цел обезбедување на безжичен интернет во населени места во кои економските оператори немаат интерес да ја понудат оваа услуга, како и надминување на дигиталниот јаз на територијата на Република Македонија, Министерството за информатичко општество започна со имплементација на WI-FI проектот кој претставува инсталирање на интернет киосци  кои ќе зрачат бесплатен интернет во  радиус од 250м.

Ивановски и Динкиќ ја посетија ИТ компанијата Сивус
Скопје, 02 јуни 2010

Министерот за информатичко општество Иво Ивановски и потпретседателот на Владата и министер за економија и регионален развој на Република Србија Млаѓан Динкиќ денеска во Скопје ја посетија ИТ компанијата Сивус.


Почна со работа електронскиот Катастар

Скопје, 29 мај 2010

Од денеска официјално почна да работи електронскиот систем за Катастар со кој ќе овозможи побрза и поефикасна услуга за граѓаните.

Е-Катастарот засега е достапен за територијата на Град Скопје, а во блиска иднина се очекува негова имплементација и во останатите градови од државата.

Македонија во јуни домаќин на лидерска конференција за ИКТ во образованието
Скопје, 18 мај 2010

Македонија од 7 до 9 јуни ќе биде домаќин на првата лидерска конференција за информатичко-комуникациски технологии во образованието.

Конференцијата ќе се одржи во Охрид, во организација на Министерството за информатичко општество, во соработка со Министерството за образование и наука, а под покровителство на Интел корпорацијата.

Значајни средби на министерот Иво Ивановски на Светскиот самит за информатичко општество во Женева
Женева, Швајцарија, 13 мај 2010

На Светскиот форум за информатичко општество ITU кој деновите се одржува во Женева, Швајцарија, министерот Ивановски покрај воведната панел-дискусија на првиот ден, учество зeде и на две панел-дискусии на тема е-Владеење и презентацијата на новиот портал од Глобалната алијанса за развој на информатичкото општество за милениумските цели при Обединетите Нации.

Министерот Ивановски на Светскиот самит за информатичко општество WSIS 2010

Женева, Швајцарија, 10 мај 2010

Почитувани,

Министерот за информатичко општество, м-р Иво Ивановски, од денес 10 мај 2010 година, е во официјална посета на Женева, Швајцарија, каде што ќе присуствува на Светскиот самит за информатичко општество WSIS 2010.

Syndicate content