Премиерот Груевски и министерот Ивановски претставија ново целосно компјутеризирано училиште

Скопје, 24 април 2008

Премиерот Никола Груевски и министерот за информатичко општество Иво Ивановски попладнево го посетија  средното медицинско  училиште „Панче Караѓозов“, кое во рамките на проектот „Компјутер за секое дете“ е четврто целосно компјутеризирано училиште во Македонија.

Министерот Ивановски на деловен ручек со ССК

Скопје, 09 април 2008
Стопанствениците од ИКТ комората при Сојузот на стопански комори на Македонија денеска имаа деловна средба со министерот без ресор задолжен за информатичко општество М-р Иво Ивановски.
Целта на средбата беше да се согледаат потребите кои членките на ИКТ комората ги имаат во реализирањето на владините проекти во делот на информатичко-комуникациската технологија.

Министерот Ивановски го претстави првото целосно компјутеризирано училиште

Скопје, 07 април 2008

Владата денеска свечено го официјализираше проектот „Компјутер за секое дете“ во првото целосно компјутеризирано средно училиште во Македонија - автосообраќајниот центар АСУЦ „Боро Петрушевски“ во Скопје, едно од трите средни училишта во државата кои ја добија првата донација на опремата од акцијата.

Министерот Иво Ивановски во почесна придружба на претседателот на Владата на Република Естонија Андрус Ансип

Скопје, 25 Март 2008

На 25-26.03.2008 во работна посета на Република Македонија беше естонска делегација предводена од претседателот на Владата на Република Естонија, господинот Андрус Ансип.
Во почесната придружба на премиерот на Република Естонија Ансип беше министерот м-р Иво Ивановски.

Министерот Иво Ивановски во посета на училиштата "Боро Петрушевски" и "Орце Николов"

Скопје, 17 март 2008

На ден 17.03.2008 Министерот без ресор за развој на информатичко општество, м-р Иво Ивановски со Генералниот директор на Македонски Телекомуникации г-дин Николај Бекерс ги посетија средните училишта Боро Петрушевски и Орце Николов во Скопје.

Министерот Иво Ивановски учесник во акцијата „Ден на дрвото – Засади ја својата иднина“

Битола, 12 Март 2008

Во рамките на акцијата „Ден на дрвото – Засади ја својата иднина“ на ден, 12 март 2008 година, министерот без ресор, м-р Иво Ивановски зема активно учество во посадувањето на дрва на локацијата Маково Преслап во Битола.
Бизнис форум „Македонија – ново економско чудо во Европа“ во Вашингтон

Вашингтон, 7 март 2008

Промоцијата на Македонија пред американската јавност како стабилна и просперитетна држава и нејзините потенцијали за привлекување на странски инвестиции беа главни теми на бизнис форумот „Македонија – ново економско чудо во Европа“ што денеска се одржа во Вашингтон, јави известувачот на МИА.


Состанок за е-Инфраструктура во југо-источна Европа

Атина, 21 Февруари

На 21 Февруари 2008 година во Атина, Грција се одржа состанок за е-Инфраструктура во Југо-Источна Европа на која за потребите на Министерот М-р Иво Ивановски, присуствуваше Кирил Самарџиоски, соработник во Кабинетот на Министерот без ресор задолжен за развој на информатичко општество и Проф. д-р Анета Бучковска, член на управниот одбор на МАРНET.

Министерот Иво Ивановски во посета на училиштето Војдан Чернодрински

Скопје, 24 Јануари 2008

Министерот без ресор Иво Ивановски и постојаниот координатор на ОН Марија Луиза Силва Мехијас беа во посетата на училиштето Војдан Чернодрински како дел од проектот Еден лап-топ за секој ученикСтудентски домови ќе добијат бесплатна Интернет конекција

Скопје, 09 Февруари

Владата на последната седница донесе одлука за обезбедување бесплатен интернет пристап во сите студентски домови, за доделување електронски потписи за сите работодавачи во Македонија, и за преземање мерки за привлекување инвестици од областа на електронска трговија
Министерот Иво Ивановски и Францускиот амбасадор Валеро на трибина

Скопје, 21 ноември 2007

Министерот за информатичко општество Иво Ивановски и амбасадорот на Република Франција во Македонија Бернард Валеро денеска во гимназијата „Гоце Делчев“ во Куманово пред присутните ученици одржаа предавање во рамките на трибината „Учиме за ЕУ“.
Освен што ги објаснија основните принципи на функционирањето на Унијата, монетарната политка и историјата, двајцата прадавачи посебно внимание им посветија на ученичките прашања. Средношколците прашуваа за можностите за студирање во Европската Унија во овој период.

Работилница за ИКТ стандарди во државната управа

Скопје, 4 јуни 2007

На 4 јуни, 2007 година, Фондацијата Институт отворено општество – Македонија (ФИООМ) организираше работилница за ИКТ стандарди во државната управа. Работилницата ја отворија Извршниот директор на ФИООМ, г-н Владимир Милчин, и Министерот без ресор, Иво Ивановски кои ја истакнаа потребата од воведување на стандарди во информатичката технологија со цел да се изгради поефикасна јавна администрација и поврзаност меѓу институциите.

Почитувани граѓани,

 

Министерството за информатичко општество на Република Македонија е во процес на изработка на Стратегија за е-влада. Земајќи во предвид дека при подготовката на овој документ сакаме да ги вклучиме сите засегнати страни, подолу на страницата Ви ја ставаме на располагање работната верзија на Стратегијата за е-влада на која можете да давате Ваши предлози и забелешки.

 

Со почит,

Министерство за информатичко општество

 

Повеќе


Економската конференција во Виена

Скопје, 05 Декември


Министерот без ресор задолжен за развој на информатичко општество, м-р Иво Ивановски од 03-04.12.2007 присуствуваше на Економската конференција во Виена. Министерот без ресор се обрати пред присутните, меѓу кои имаше високи владини претставници од соседните земји и од земјите членки на ЕУ.

Syndicate content