Проценка на влијанието на регулативата – РИА и ЕНЕР

Име на проектот: Отстранување на административниот товар преку зголемено учество на граѓаните и фирмите во процесот на предлагање на нови законски акти- Проценка на влијанието на регулативата – РИА и ЕНЕР

Oбраќање на министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски на отварањето на ФИНКИ

Дали знаете дека, aко сте eден во милион жители во Кина, такви како вас ги има уште 1,300. 

Дали знаете дека, Кина наскоро ќе прерасне во најголемата нација којашто говори англиски јазик.

Дали знаете дека 25% од населението во Индија со највисок коефициент на интелигенција, е поголема од вкупното населени на САД!

 

Говор на министерот Иво Ивановски на лидерската конференција за ИКТ во образованието
Охрид, 08 јуни 2010

Почитуван Министер за образование и наука г-дин Никола Тодоров
Почитуван г-дин Џон Дејвис
Почитувани гости
Дами и господа,

 

На Светскиот самит за информатичко општество што минатиот месец се одржа во Женева, лидери од присутните земји членки на Обединиетите Нации, донесоа круцијална одлука за поинтезивно ангажирирање на владите ширум светот за креирање на глобално инклузивно информатичко општество. Во предлогот активности се опфатени 10 мерки со коишто ќе се следи напредокот на државите при развојот на информатичкото општество од кои една од тие мерки е ИКТ во образованието.

Прес на заменик министерот за информатичко општество, д-р Мирјана Секуловска

Скопје, 26 јуни 2009

ПОЧИТУВАНИ,

претставници на медиумите, благодариме за Вашето присуство на денешниов прес во врска со Предлог – Законот за електронско управување.

На почеток ќе изнесам кратка хронологија на активности, со цел да дојдеме до Предлог – Законот за електронско управување.

Нов поход за заштита на јазикот
Скопје, 18 април 2009

Тим од петнаесетина стручни лица од наши научни и образовни институции ќе изработи прв лексикон со македонски преводи на сите зборови од компјутерската и информатичката терминологија, а на граѓаните ќе им се препорача да го користат.

Демант на обвинувањата на СДСМ за проектот „Компјутер за секое дете“

Скопје, 3 Март 2008

Жалам што првиот информатичар на СДСМ не поседува елементарно познавање на новите трендови во информатичката технологија, изјави денеска на прес-конференција министерот за информатичко општество Иво Ивановски демантирајќи ги тврдењата на координаторот на пратеничката група на СДСМ Јани Макрадули во врска со владиниот проект „Компјутер за секое дете“.
Фирма ќе се регистрира за три часа

Скопје, 21 Јули 2007

Од септември регистрирањето на фирма ќе тра само три часа, соопшти министерот без ресор задолжен за информатичко општество Иво Ивановски.
Тоа ќе се овозможи преки електронско регистрирање на деловните субјекти во Централниот регистар и во Управата за јавни приходи од 20 септември годинава.
Образложувајќи го отпочнувањето на проектот за измените на едношалтерскиот систем, Ивановски посочи дека основната причина поради која досега доаѓаше до пречекорување на рокот за регистрирање од предвидените три дена е што постапката за регистрирање на единствениот матичен број на деловникот субјект се водеше во Централниот регистар, Поради тоа, додава Ивановски, едношалтерскиот систем за регистрација во пракса функционираше како двошалтерски.

Дозволите ќе се бараат по електронски пат

Скопје, 30 Март 2007

Бизнисмените во Македонија во иднина ќе може по електронски пат да доставува барања до државната администрација за повеќе услуги кои се во надлежност на јавниот сектор. На тој начин ќе бидат заштедени пари и време и ќе се овозможи поголема транспарентност во добивањето услуги од администрацијата. На ваков начин ќе може да се поднесуваат разни барања, извозно-увозни документи, аплицирање за работа и поставување на прашања до администрацијата. Ова е целта на проектот "Интерактивна Македонија", за чие спроведување вчера беше потпишан меморандум за разбирање меѓу Владата и американската агенција УСАИД.

Четири дена бесплатен интернет

Скопје, 26 Декември, 2006

На 30, 31 декември годинава и 1, 2 јануари идната година Владата ќе обезбеди бесплатен интернет за сите граѓани, најави вчера Иво Ивановски, министерот без ресор задолжен за информатичко општество. Корисничкото име за бесплатниот интернет за време на новогодишните празници е "владанарм" и лозинка "остваруваме". Владата покрај трошоците за пристапот преку сите провајдери во земјава, ќе ги покрие и трошоците за импулсите.

Syndicate content